https://www.lacalamanda.com/2018/11/26/sabates-noves-la-teranyina-emocional-del-cicle-de-la-vida/

Alicia Coscollano i Massip

Amb allò que Tian Gombau mou tant rematadament bé, el teatre d’objectes, discorre una màgica peça que et transporta, al llarg de mitja hora, per un univers paral·lel creat amb grans dosis d’afecte i estima per l’ofici, ‘Sabates noves’, de la companyia Tian Gombau-Teatre de l’Home Dibuixat.

Recomanada per a xiquets i xiquetes a partir de 3 anys i públic familiar, però seguida amb el mateix interès pels adults, l’auditori de Vinaròs acollia aquest cap de setmana diferents representacions en horari de mati.

Tot i que la trama central inclou com a subtrama una tradició molt arrelada a la zona -Santa Caterina, les sabates noves que s’estrenaven per aquesta data i el costum de menjar-se la prima al riu- l’argument central gira en torn al cicle de la vida: un llenguatge universal.

Com apunta el director de l’obra, Jordi Palet, l’essència es fonamenta, per tant, en el creixement, en el pas de la vida. Palet explica com va sorgir la idea, just en estar planificant l’argument de Sabates noves, “com de passada, Tian em va mencionar la prima, i ja anava a canviar de tema, quan em vaig adonar que ja teníem l’espectacle i en aquest context, una tradició local que es materialitza en les coses que ens mouen a la vida”. Una metàfora que transcorre durant tot un dia en el qual un nen surt de casa per dirigir-se al riu a menjar-se la prima, i en tot el que succeeix durant aquest trajecte d’anada i tornada. Una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius que aporten un percentatge molt elevat tant estètic com de tendresa. És inevitable, així, el nuc a la gola i la mirada brillant en el moment en el qual el petit protagonista passa per la casa del músic i sonen els acords de Bujalaroz by nitgh.

Són precisament tots aquest elements que incorpora l’obra els que han sorgit de la clarivident imaginació i enginy del mateix Tian, de Jordi i de Isa Soto, l’escenògrafa.

L’obra conté moltes lectures, i això es veu en el resultat final, ja que la imaginació d’un nen no és la mateixa que la d’un adult.

Jordi escriu habitualment literatura i teatre infantil, “els infants estan més connectats que nosaltres, tot i que sembla que nosaltres ho estem molt més, ells estan més oberts que nosaltres”.

Farrés Brothers i Cia, és la companyia de Igualada, amb la que Jordi ja ha portat vuit obres a escena.

L’obra s’emmarca dins de la Mostra Internacional de Teatre RECLAM, creada pel mateix Tian Gombau fa 26 anys.