‘Sabates noves’, l’últim espectacle del valencià Tian Gombau – L’home dibuixat (‘Pedra a pedra’, ‘Screen Man’), és una proposta molt senzilla (i ben feta) de teatre d’objectes per a infants d’aproximadament entre 2 i 6 anys.

La dramatúrgia –la signa Jordi Palet, sol·licitat autor entre les companyies per a tots els públics de casa nostra: Farrés Brothers i cia, Teatre al detall, Cia. La Bleda, Engruna Teatre, etc.– explica la història d’un nen (el Tracalet, sinònim d’“entremaliat”) que, content d’estrenar sabates, decideix anar al riu a menjar-se un pastisset (l’anècdota parteix d’una tradició del seu poble, Vinaròs, el dia de la patrona). Tant prim com això. Pel camí es trobarà amb un seguit d’etapes que haurà de superar (com dicta la regla del viatge iniciàtic) i tot plegat permetrà transmetre un valuós missatge: petits i grans, tots creixem, com també ho fa la mida de les nostres sabates.

Aquest objecte quotidià ens acompanya tota la vida i ens arriba sempre com un regal: dins una capsa, un petit tresor on podem guardar-hi el que vulguem. A ‘Sabates noves’, les capses cobren una gran importància construint –costumitzades– l’escenografia (les cases i l’església del poble, amb el seu rellotge, finestres i balcons) i, alhora, els personatges i el mateix protagonista: una capsa calçada amb unes boniques sabates vermelles que es transforma en un vailet entranyable. El trajecte es desenvoluparà al damunt d’una estructura mòbil per la qual desfilaran també mitjons i canyes, però caldrà poca cosa més per narrar l’aventura del Tracalet.

Premiat com a Millor espectacle de petit format a FETEN 2019 (reconeguda fira per a nens i nenes a nivell espanyol) i com a Millor escenografia a la Fira de Titelles de Lleida 2019, desborda una gran sensibilitat i atrapa l’espectador de qualsevol edat –als més grans els connectarà amb la infantesa– els 30 minuts de representació. Un espectacle ideal per batejar-se en les arts escèniques.

Núria Cañamares, Recomana.cat